Hoogsensitief kind

Heb jij een hoogsensitief kind?

Is je eigen kind misschien een HSK (Hoog Sensitief Kind)? Een aantal veelvoorkomende kenmerken van hoogsensitiviteit bij kinderen zijn:

  • Het hebben van een groot inlevingsvermogen en zijn goed in staat rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen;
  • Zijn vaak creatief;
  • Kunnen driftig reageren als ze overprikkeld raken;
  • Hebben moeite met verandering;
  • Reageren sneller emotioneel. Alles raakt hen dieper, daardoor kunnen hoogsensitieve kinderen overlopen van de impact van bepaalde prikkels.

Er zijn verschillende manieren waarop je een veilige omgeving kunt creëren voor een hoogsensitief kind. De welbekende drie R’s (rust, reinheid en regelmaat) spelen daarbij een belangrijke rol. Je helpt je hoogsensitieve kind bijvoorbeeld door voor routines te zorgen, rustmomenten in te bouwen en door regelmatig de positieve eigenschappen van je kind te benoemen. Ook structuur helpt: strakke bedtijden, eten en thuiskomen van school. Zo ontstaat er orde in de chaos en kunnen kinderen anticiperen op wat komen gaat.

Het letterlijk voorleven van de bovenstaande adviezen heeft mijn voorkeur, zien is volgen. In eerste instantie behandel ik daarom geen kinderen. Als je als ouder laat zien hoe je goed voor jezelf zorgt, verdwijnen de problemen in negen van de tien gevallen.

Ik kan je helpen zijn of haar gedrag beter te begrijpen en tips geven die je helpen bij de opvoeding van jouw hoogsensitieve kind.

Ik wil graag een coachgesprek inplannen